14 Mayıs 2015 Perşembe
Evlilik Hazırlıkları: Evraksal Muhabbetler
Giderek yazı dizisi halini alan "Evlilik Hazırlıkları: part bilmem kaça" hoşgeldiniz. Önceki ilk iki yazımda düğün mekanı seçimi ve evlilik öncesi cilt bakım seansımdan bahsetmiştim. Bu yazıda ise nikah günü almak için gerekli resmi işlemlere değinmek istiyorum. Diğer yazılarımın aksine resmi ve biraz da gayri ciddi bir yazı olacak. Şimdilik bu taraklarda beziniz yoksa konu sizi pek sarmayabilir. Ama gene de okuyun derim, neme lazım bir gün lazım olur.
Evlilik başvurusundan, imza atarak artık kesinleşen evliliğe uzanan bu yolda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadığımdan bağlı olduğum belediye ve aile hekimimi gerek ayaklarına giderek gerekse telefon yoluyla arayarak sorularımla taciz ettim. Hem ben hem de nişanlım farklı şehirlerde olduğumuzdan tüm bu işlemler için tek bir günümüz vardı. O nedenle de aman gözden kaçan bir şey olmasın paranoyaklığına dahi ermiştik. İşlemler ne zaman bitti, işte o zaman "oh be!" diyebildik. Sizler de bugüne dek bu süreçlere yakından şahit olmadıysanız bizim gibi affalamanız mümkün. O nedenle resmi işlere girişmeden önce yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Nikah salonunuzu tutunuz ve iş yerinizle evlilik izni için gerekli tarihi ayarlayabildiniz. İlk levelı atladınız demektir. Tebrik ederim. Şimdi sıra geldi nikah tarihinizi resmiyete dökmeye. Nikah tarihinin en erken beş ay önce alınabildiğini hatırlatmamda yarar var. Peki bu süreçte hangi evraklar isteniyor? Aslında evraklar hemen hemen tüm belediyelerde aynı işliyor. Başvuru için gerekenler hem sizin hem de nişanlınıza ait son altı ayda çekilmiş vesikalık 6 adet fotoğraf, (fotoğraf ilerde hem evlilik kütüğü hem de evlilik cüzdanınızda yer alacak, vaktiniz varsa üşenmeyip şık bir tane gidip çektirin) size (kadın) ait iki adet nüfus cüzdanı fotokopisi, erkek için ise bir adet nüfus cüzdanı fotokopisi, nüfus cüzdanlarınızın asılları, son olarak sağlık raporu. Tabii bu bahsettiğim düğününüz şayet sizin veya nişanlınızın ikametgahından birinde gerçekleşecekse böyle işliyor. Şayet ikinizin ikametgahı dışında bir il ya da ilçede düğününüz olacaksa o zaman her ikinizde belediyenizden ayrı ayrı izin belgesi almanız gerekli. Sağlık raporunu ise belediyeden alarak, aile hekimine onaylatıyorsunuz. Bu raporun içerdiği tahlillerin içeriği ise doktordan doktora değişiyor.
Gelelim sağlık raporu ayrıntılarına... Sağlık raporunun süresi ise altı ay geçerli. Diğer yanda rapor için gereken tahlilleri nikah tarihini almadan önce halletmeniz gerek. Böylece tek bir güne nikah günü alma işlemlerini sığdırabilirsiniz. Çünkü yaptıracağınız tahlillerin sonuçları her yerde aynı gün çıkmıyor. Benim doktorum benim için kan tahlilini yeterli görürken, nişanlım için akciğer (dispanserden) ve kan tahliline gerek görmüştü. Kan tahlil sonucum ise anca üç günde çıkabildi. Diğer yanda farklı şehirlerde yaşıyorsanız tahlil olayını öncesinde halletmeniz şart. Kan ve istenilen diğer tahlil sonuçlarınızı önceden çıkartıktan sonra aman ha sakın kaybetmeyin, sağlık raporu onayı için lazım olacak.
Gelelim nikah günü alacağınız o koşturmacalı güne. Nikah tarihi alacağınız gün belediyenize giderek başta bahsettiğim vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı ve fotokopilerinizi götürün. Nikah memuru size üzerine fotoğraflarınızın yapışık olduğu sağlık raporu belgesini verecek. Daha sonra bu belgeyi alarak aile hekiminize gidin. Önceden tahlil yaptırdıysanız tüm tahlilleri doktora gösterin. Doktorlar zaten artık o alanda uzman haline geldiğinden raporu doldurup hemen size verecektir. Daha sonra bu sağlık raporunu belediyenize tekrar götüreceksiniz ve nikah tarihinizi alacaksınız. Bizim aynı ilin farklı ilçesinde nikahımız kıyılacağından benim bağlı olduğum belediyeden evlilik izin belgesini alarak, nikahın olacağı ilçenin belediyesine götürdük. Harç ise nikah tarihi almadan hemen önce (aynı gün içerisinde) belediyelerin içinde yer alan veznelere yatırılıyor. Ücretler ise nikahın türüne göre değişiyor. Nikah salonunda kıyılan nikah, oda nikahı, düğün salonunda kıyılacak nikahlar, haftaiçi, haftasonu, mesai içi, mesai dışı olarak farklı farklı fiyatlandırmaları var. Öncesinden nikahınızı kıyacak belediyeye giderek ya da telefonla arayarak ücreti öğrenmenizde fayda var. Harcı yatırıp makbuzunuzu verdikten sonra zaten nikah memuru hayırlı olsun diyerek size gülen yüzüyle hemen istediğiniz tarihi veriyor. Siz de rahat bir nefes alıyor, filmlerdeki gibi sevdiceğiniz ile el ele koşarak olay mahalinden uzaklaşıyorsunuz. Son vazife olarak, nikah günü gelip çattığında kanının son damlasına kadar bahşiş konusunda cüretkar olacak olan zavallı damat adayınız gün boyu zarf zarf dağıttığı bahşişçiklerden nikah memuruna da hazırlayıp, verecek.
İşte nikah için tüm resmi prosedürler bu kadar. Umarım bolca resmiyet içerikli evliliğe giden bu yolda az buçuk yardımım dokunabilmiştir. Bir sonraki yazımda bir türlü yazamadığım gelinlik seçimi var. Takibimde kalın.
made in Ayşa (Ayşe Nur) saat 20:04
neymiş: düğün, düğün hazırlıkları, evlilik, evlilik hazırlıkları, evlilik teklifi, evlilikhazırlıkları, nikah hazırlıkları, nikah işlemleri, nikah tarihi alımı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
8 kişi ahkam kesmiş:
Eş adayı çıkarsa evraksal işleri merak edeceğim :) Teşekkürler evlilik hazırlığında olan bir çok kişi için çok faydalı bir paylaşım olmuş hazır düğün sezonu açılmışken :)
Evliklik hazırlığı yapanlara yol gösterici güzel bir yazı olmuş.Sevgiler
tatlı heyecanlar bunlar..:) Aşalı 16 yıl oldu...:)
Kadın için 2, erkek için 1 nüfus cüzdanı fotokopisi ha :) Sonra da vay efendim kadınlar geç hazırlanıyor, ta ordan belli işte :)
Elinize sağlık aydınlatıcı bir yazı olmuş :)
güzel hazırlıklar bunlar
Güzel telaşlar başlamış şehirler farklı olunca koşuşturma da fazla oluyor. küçük oğlum da yaşadık bir aksilik çıkacak diye akılları gidiyordu:) neyse ki sorunsuz halletmişlerdi 2012 ekim de:) büyük oğlum İzmir için de olunca sıkıntısız çabucak hallettiler. ne lazım ne yapacağız diye sağa sola koşmayın bakın burada yol yordam göstermiş Ayşenur:))
sevgiler canım her işin kolay gelsin.
Siz nerede ikamet ediyorsunuz :)
Bende geçen ay evlendim de bu kadar uğraşmadık.
İlk önce aile hekimine gittik. Bize kan tahilili ve film için randevu verdi. Onları yaptırdık. Erkesi gün yine aile hekimine, birer resimle gittik. Raporumuzu aldık.
Evlendirme memurluğuna, o rapor, 3 resim ve kimlik fotokopilerimizle gittik. Nikah tarihimizi söyledik. Hazırladığı evrağı imzaladık. Nikah cüzdanı için ücret ödedik.
İşlem bitti. :)
O imzaladığımız evrağı eskiden kişilere veriyorlardı. Onlar doldurup imzalıyorlardı. Artık bilgisayar ortamında kendileri hazırlıyor. Çok iyi olmuş. :)
Allah hayır etsin. Şimdiden mutluluklar diliyorum.
İşlemler aynı ama biraz değişiklik gösteriyor. O da il farkından olmalı.
eski günlere gittim :)))))
Yorum Gönder