27 Eylül 2015 Pazar

Bir Delinin Hatıra Defteri


Erdal Beşikçioğlu'na olan hayranlığım Köprü dizisindeki Faruk Yazıcı rolüyle canlandırdığı Recep Yazıcıoğlu rolüne dayanır. Daha sonra devamında çekilen Vali filmi. Ama şüphesiz en çok popüler olduğu karakter Behzat Ç.'dir. O dönem polis dizilerine olan önyargımdan nedense diziyi bir kere dahi oturup izlemedim. Ama sevgilim o dönem Behzat Komserim diye gezen bir Erdal Beşikçioğlukolikti. Bir ilişkide bir hasta yeter diye düşünerek belki de uzak durdum kim bilir. Ardından ise İlhami Algör'ün kitabından uyarlanan 'Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku' filmindeki Arif rolüyle sevdim. Filmdeki Müzeyyen rolüyle Sezin Akbaşoğlu'na da hayran olmadım değil tabii. Geçmişten gelen bir havası vardı Akbaşoğlu'nun.

Tiyatro sahnesinde ise geçtiğimiz Cumartesi günü kısmet oldu Erdal Beşikçioğlu'nu görmek. Hem de kendi sahnesi olan Tatbikat Sahnesi'nde. Oyunun adı 'Bir Delinin Hatıra Defteri'. Nikolay Vasilyeviç Gogol'un aynı isimli kitabından uyarlama bir eser. Adı üstünde oyunda bir delinin kendini ifade edişi ve derin sohbeti yer alıyor. Oyunun en ilginç kısmı tüm oyun vincin üzerinde sahnelenmesiydi. Evet yanlış anlamadınız. Bildiğiniz inşaat sektöründe kullanılan vinç. Yabancı bir oyundan türkçeye çevrilen oyun Erdal Beşikçioğlu'nun yorumuyla bambaşka olmuş. Karşınızda karakterden çok gerçek bir deli olduğuna inanarak izliyorsunuz her sahneyi. Konusuna gelirsek sıradan bir devlet memurunun müdürünün kızına gönül vermesi ancak daha sonra kızın yüksek rütbeli bir erkeğe verilince aşkı uğruna aklını yitirerek, kendini İspanya kralı ilan etmesini konu alıyor. Gelir ve sınıf farkı metin aralarında bolca yer verilen konulardan. Daha önce Genco Erkal tarafından çokça sahnelenen oyunu biz Erdal Beşikçioğlu sayesinde tanımış olduk.

Kısaca tiyatro sahnesini seven ve marjinal bir oyuna tanık olmak isteyen herkes bence kesinlikle 'Bir Delinin Hatıra Defterini' görmeli. Gerek Erdal Beşikçioğlundan gerekse Genco Erkal'dan...


10 kişi ahkam kesmiş:

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

oo şanslısınız.Erdal Beşikçioğlu ne oynasa izleyebilirim muhteşem bir oyuncu.Umarım yakın da yeni bir diziyle yine evlerimize de konuk olur:))

Unknown dedi ki...

Vinç kullanılması ayrıcı etkileyici olmuştur kesinlikle.. Konu da güzel işlenmiş belli ki.. Herkese iyi seyirler..

Unknown dedi ki...

Yıllar öncesinde Genco Erkal'dan izlemiştim ama Erdal Beşikçioğlu da sevdiğim bir oyuncu, izlemek isterim. yine.Teşekkürler bilgiler için.

Güloanne mutfakta dedi ki...

Tiyatroyu seyretmek çok isterim buraya gelirse.Anladığım kadarıyla hem komedi hemde dram konulu bir oyun.Mutlaka çok güzeldir.Sevgiler

Unknown dedi ki...

Kesinlikle çok beğeneceğim :)))

İnci Çelik dedi ki...

Gerçekten Erdal Beşikçioğlu çok muhteşem bir oyuncu.

Aslı'nın Dünyasıı dedi ki...

Çok kıskandım (:

ADesign dedi ki...

Nice :)

New post ...

http://www.a-design.ge/2015/07/who-we-are-what-we-do.html

Unknown dedi ki...

Erdal Beşikçioğlu'nu tiyatrocu olarak çok beğenirim. Diyarbakır'da tiyatro oyuncusu olduğu dönemlerini iyi bilirim.Komşumdu çünkü :) Behçet Ç. performansı iyi olabilirdi ama ben de pek sevmedim.
Sevgiler

Havan Topu dedi ki...

behzat amirim sevilmez mi adamın dibidir